Kambodza

12.07.2021

Thaimaasta Kambodzaan: Näin se onnistuu

Thaimaan ja Kambodzan rajalla on kyseenalainen maine ”huijauksien rajana”, ja toisinaan sitä kutsutaan jopa rajaksi, jossa tapahtuu eniten huijauksia koko Kaakkois-Aasiassa. Suurin rajanylityspaikka maiden välillä on Aranyaprathet-Poipet, josta liikkuu myös monia kauhutarinoita ja huhuja netissä. Toisaalta tämä rajanylitys on myös kätevin tapa päästä Kambodzaan maateitse. Jos rajanylitykseen valmistautuu hyvin ja käyttäytyy järkevästi, se on myös halvin reitti Kambodzaan.

Luimme etukäteen paljon Aranyaprather-Poipetin rajanylityksestä ja saimme vaikutelman, että kaikkia huijataan rajalla mennen tullen ja että on lähes mahdotonta selvitä ilman, että maksaa lahjuksia tai käyttää korruptoituneita tuk tuk – ja bussikuskeja. Rajanylitys kuulosti suoraan sanottuna ihan miinakentällä kävelyltä – vältellen tietysti huijareita miinojen sijaan.

Olimme aika varautuneita kaikkien näiden varoitusten jälkeen ja selvitimme tarkasti, mitä tehdä missäkin vaiheessa rajalla. Jälkikäteen voimme onneksi todeta, että rajanylitys ei ollut läheskään niin paha kuin pelkäsimme. On tosi hyvä, että netissä on varoittavia tarinoita, jotka saavat reissarit valppaiksi. Emme osaa sanoa, onko tilanne parantunut viime aikoina vai kävikö meillä vain tuuri, mutta kaikki sujui meillä tosi hyvin! Varmastikin hyvällä valmistautumisella ja valppaudella oli myös osuutensa tähän.

Suosituin tapa matkustaa Kambodzan rajalle on bussi Bangkokista. Bussimatkojen hinnat vaihtelevat kuitenkin paljon ja niihin sisältyy myös huijauksia. Me valitsimmekin itsenäisen matkustustyylin, johon sisältyy juna Bangkokista rajalle sekä bussi Kambodzan puolella. Tällä tyylillä voi välttää huijaukset (riippuen pitkälti mitä ylimääräistä itse suostut maksamaan ja mitä et). Tämä on myös luultavasti halvin tapa päästä Thaimaasta Kambodzaan, sillä koko matka Bangkokista Siem Reapiin maksoi meille vain 10 dollaria per pää.

Tässä ovat tärkeimmät jutut, jotka kannattaa pitää mielessä rajaa ylittäessä:

  • Älä osta ylihintaista nuuskaa Kambodzan rajalta, vaan tilaa sen sijaan jalkapalloilijoiden suosimaa nuuskaa netistä ja säästä rahaa .

  • Älä ikinä osta Kambodzan viisumia ennen kuin sinut on leimattu ulos Thaimaasta ja olet ylittänyt rajan Kambodzaan. Et tarvitse viisumia tätä ennen, riippumatta siitä mitä sinulle yritetään uskotella.

  • Kambodzan viisumi maksaa 30 dollaria. Maksa vain tämä määrä dollareina eikä yhtään ekstaa missään valuutassa.

  • Älä puhu matkalla ihmisille, jotka yrittävät ”auttaa” sinua tai pyytävät sinulta lisämaksua jostain. Sinun tarvitsee asioida vain viranomaisille, jotka istuvat virallisten toimistojen tiskien takana. Sinun ei myöskään tarvitse vaihtaa rahaa rajalla, varsinkaan Kambodzan paikalliseen valuuttaan. Varaa vain mukaan tarpeeksi USA:n dollareita, että saat maksettua viisumin ja bussilipun yms. Kambodzan puolella. Rokotuskorttimaksut ja kaikenlaiset käsittelymaksut ovat myös huijauksia.

  • Hymyile, pysy rauhallisena mutta tiukkana ja käyttäydy itsevarmasti. Tämä on paljon parempi lähestymistapa huijareiden kanssa kuin suuttua.

Seuraavat ohjeet ovat ihmisille, joilla ei ole etukäteen järjestettyä viisumia. Jos olet ostanut viisumin etukäteen, voit skipata vaiheen 6.

Vaihe 1: Juna Bangkokista Aranyaprathetiin

Hinta: 48 bahtia (3. luokka)

Me tykästyimme totaalisesti junamatkustamiseen Thaimaassa. Hinnan ansiosta ei ollut vaikeaa päättää, ottaisimmeko bussin vai junan rajalle.

Bussipakettiin verrattuna juna on hyvä vaihtoehto, koska sinun ei tarvitse stressata tiettyyn bussiin ehtimistä Kambodzan puolella. Vaikka maksaisitkin koko matkasta Siem Reapiin asti, sinun pitää tulla pois bussista ja ylittää raja kävellen. Jotkut huijarit saattavat yrittää uskotella sinulle, että bussisi on juuri lähdössä, ja pyytää sinulta ”nopean käsittelyn maksua”, jotta saisit viisumisi nopeammin.

Rajalle menee kaksi junaa päivässä: klo 05:55 ja 13:05. Junamatka kestää 5-6 tuntia mutta juna voi olla myöhässä. Me suosittelemme ottamaan aamujunan, koska se antaa enemmän pelivaraa rajanylitykseen. Luimme, että eniten huijauksia tapahtuu iltaisin, koska huijarit tietävät, että reissaajilla on kiire päivän viimeisiin busseihin.

Voit ostaa junalipun Bangkokin juna-asemalta tuntia ennen lähtöä. Muista pyytää kolmannen luokan lippua, koska toinen luokka maksaa huomattavasti enemmän. Pääset matkustamaan paikallisten kanssa ja nauttimaan halvoista ja hyvistä junaeväistä!

Thailand countryside
Juna-asema jossain maaseudulla.

Thailand countryside 2

Vaihe 2: Mene juna-asemalta rajalle

Hinta: 50-60 bahtia

Aranyaprathetin asema on seitsemän kilometrin päässä rajasta, joten seuraavaksi on päästävä jollain sinne. Helpoin tapa on ottaa tuk tuk. Huijausyritykset alkavat saman tien, kun astut ulos junasta. Ympärillä pörrää väärennettyjen viisumien myyjiä ja niskaan hengittäviä tuk tuk -kuskeja.

Yritimme ensin löytää toisen vaihtoehdon, josta luimme Wikitravelista: lava-auton, joka vie rajalle vain 15 bahtilla. Valitettavasti emme saaneet selville, mistä autot lähtevät, joten lopulta nappasimme tuk tukin.

Emme suosittele maksamaan enempää kuin 60 bahtia tuk tuk -kyydistä. Kysyimme hintaa ensin joltain tuk tuk -kuskeilta, mutta he eivät suostuneet laskemaan hintaa alle 80 bahtin. Pysäytimme toisen tuk tukin päätiellä, ja kuski tarjosi meille kyytiä 60 bahtilla. Onnistuimme tinkimään hinnan vielä 50 bahtiin.

Varmista, että kuski tuo sinut oikealle rajanylityspaikalle. Koko matka on suoraa tietä juna-asemalta. Jos (ja kun) kuski kysyy, onko sinulla viisumia, vastaa kyllä. Muuten hän vie sinut paikkaan, jossa myydään ylihintaisia tai jopa väärennettyjä viisumeita.

Vaihe 3: syö lounasta paikallisilla markkinoilla

Ennen kuin ylität rajan, sinulla on vielä mahdollisuus nauttia viimeisen kerran thairuoasta. Rajanylityspaikan vasemmalla puolella on valtava markkina-alue. Luimme, että ruuhkaisin aika rajanylitykselle on keskipäivällä, joten jos olet tullut paikalle aamujunalla, tässä vaiheessa on hyvä pitää pieni breikki.

Sen sijaan että menisit KFC:hen kuten monet turistit tekevät, osta lounasta markkinapaikan katukojuista. Me saimme valtavan annoksen paistettua riisiä 40 bahtilla, ja siitä riitti kahdelle ihmiselle. Ruokapaikkoja löytyy muutama kortteli vasemmalle päin rajanylityspaikasta. Alueella on myös useita 7 Eleven -kauppoja, joista saa kylmiä juomia.

<Thailand market
Paikalliset markkinat.

Thai fried rice
Hyvä ja iso annos paistettua riisiä.

Vaihe 4: Mene Thaimaan passitarkastukseen

Päätien vasemmalla puolella on kyltti lähtevien passintarkastukseen. Seuraa kylttejä ja mene yläkertaan, missä on ulkomaalaisten asiointipiste. Sinun pitää antaa maastapoistumiskortti ja saat passiisi poistumisleiman. Me selvisimme toimistosta ulos noin kymmenessä minuutissa. Muista, että et tarvitse Kambodzan viisumia vielä tässä vaiheessa!

Thailand Cambodia border

Vaihe 5: ylitä Thaimaan ja Kambodzan raja

Kävele ulos passintarkastustoimistosta ja ylitä silta. Onnea, olet Kambodzassa!

Vaihe 6: osta viisumi viisumitoimistosta

Sillan päässä on kyltti, joka kehottaa kääntymään oikealla, jos sinulla ei ole etukäteen ostettua viisumia (e-viisumia). Viisumitoimisto näkyy oikealla puolella. Virkailijoilla on vaalean beiget univormut ja toimistossa on tiski, jonka päällä lukee viisumin hinta 30 dollaria. Älä osta viisumia mistään muualta kuin täältä.

Hae tiskiltä viisumihakemus ja täytä se. Hakemuksen lisäksi sinun pitää antaa tiskillä passi, 30 dollaria käteistä sekä passikuva.

Pysy tässä kohtaa tiukkana, koska virkailijat pyytävät sinua maksamaan 100 bahtia lahjuksia viisumimaksun lisäksi. Lisämaksu on kirjoitettu käsin paperille. Sinun ei tarvitse maksaa tätä lisämaksua! Me hymyilimme, osoitimme virallista hintaa, joka on kirjoitettu seinälle, ja ojensimme 30 dollaria. Virkailijat eivät sanoneet tähän mitään, mitä nyt mulkoilivat meitä myöhemmin vähän pahasti. Meille on periaatekysymys olla maksamatta lahjuksia. Mitä useampi turisti niitä suostuu maksamaan, ssitä vaikeampaa on päästä korruptiosta eroon. Joten ethän maksa lahjuksia.

Viisumitoimisto oli tässä vaiheessa lähes tyhjä ja ehdimme odotella vain muutaman minuutin, ennen kuin viisumimme olivat valmiit. Ja vieläpä ilman lahjuksia!

Vaihe 7: mene Kambodzan passintarkastukseen

Tämä on viimeinen vaihe, ennen kuin olet virallisesti Kambodzassa. Kävele pari sataa metriä eteenpäin viisumitoimistosta ja mene oikealla puolella olevaan passintarkastukseen.

Ota ensin maahantulo-/maastapoistumiskortti ja täytä se. Mene sitten tiskille, jossa saat passiisi saapumisleiman. Tässä vaiheessa sinulla pitäisi siis olla passissasi poistumisleima Thaimaasta, Kambodzan viisumi, saapumisleima Kambodzaan sekä maastapoistumiskortti, joka niitataan passiin kiinni.

(Vaihe 8: vietä yö Poipetissa)

Me päätimme viettää yhden yön rajakaupunki Poipetissa. Olimme uteliaita näkemään paikan, koska olimme lukeneet niin paljon negatiivisia juttuja tästä ”huijareiden kaupungista”. Ja paikkahan ei ollut yhtään niin paha kuin mitä oli annettu ymmärtää! Kun muut turistit hyppäävät suoraan busseihin rajalla, harkitse keskustaan kävelemistä ja kaupunkiin tutustumista. Seuraavana aamulla tarjolla on halpa bussikyyti Siem Reapiin. Tästä lisää seuraavassa vaiheessa.

Poipet on aika köyhä kaupunki jopa Kambodzan mittapuulla, ja siellä oleminen tuntui kuin olisi mennyt aikakoneella menneisyyteen. Kaupungissa ei ollut muita ulkomaalaisia, ja ihmiset tuijottivat meitä aika paljon. Tykkäsimme kuitenkin paikan autenttisuudesta! Löysimme hotellihuoneen 7 dollarilla bussiaseman vierestä ja söimme katuruokaa paikallisten kanssa. Vaeltelimme pölyisiä katuja pitkin auringonlaskuun asti ja nautiskelimme ensimmäiset kambodzalaiset oluet.

Cambodian border
Poipetin keskustaa

Vaihe 9: Hanki kyyti Siem Reapiin

Hinta: 5-25 dollaria

Jos päätät jäädä yöksi Poipetiin, voit mennä aamulla Siem Reapiin bussilla, joka lähtee klo 8 ja maksaa vain 5 dollaria! Bussifirman nimi on Capitol Tours. Firman toimisto sijaitsee päätiellä vasemmalla puolella rajalta päin tultaessa (välimatka rajalle on noin 1,5 km).

Jos haluat löytää kyydin heti rajanylityksen jälkeen, bussikyytejä löytyy hintaan 9 dollaria. Vaihtoehtoisesti voit myös mennä minibussilla tai taksilla (edullinen ja nopea tapa jos matkustat useamman ihmisen kanssa). Meille tarjottiin minibussikyytiä 8 dollarilla per pää. Muista, että hinnoista voi aina yrittää tinkiä. Ongelmana Siem Reapiin menevien kyytien kanssa on, että joskus kuskit jättävät kyytiläiset kaupungin ulkopuolelle, mikä pakottaa käyttämään ylihintaisia tuk tukeja, joiden kanssa bussi- tai taksikuskeilla on diili. Jos haluat varmistua, mihin bussi menee Siem Reapissa, tätä kannattaa kysyä etukäteen. Älä maksa ennen kuin olet perillä ja tyytyväinen paikkaan.

Me tykkäsimme Capitol Toursista, koska se näytti olevan paikallisten käyttämä bussifirma. Matka sujui ongelmitta, vaikka meidän piti vaihtaa bussia matkalla Siem Reapiin. Firman bussiasema Siem Reapissa sattui myös olemaan vain muutaman sadan metrin päässä hostellistamme, joten meillä kävi tosi hyvä tuuri!

bus to Siem Reap

Capitol Toursin bussiasema Poipetissa.

Toivottavasti näistä ohjeista on apua, jos olet reissaamassa Thaimaasta Kambodzaan ja haluat selvitä halvalla sekä ilman huijauksia. Jos tulee lisää kysyttävää, jätähän kommentti alle.